Az Alapítvány síremléket állíttatott Hubay Miklósnak a Farkasréti temetőben. A síremléken a felirat a drámaíró egyik emblematikus tragédiájának címe: Hová lett a Rózsa lelke? A dombormű Pintér Attila szobrászművész alkotása.

HM_síremlék_1

********************************************************************************************************************

A Hubay Miklós – Elveszett Paradicsom Alapítvány 2021. szeptember 15-én Hubay Miklós emlékére konferenciát rendezett a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Magyar Művészeti Akadémia és a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával. A konferencián a „Hubay Miklós drámaírói munkásságának friss szemléletű újraolvasása” címmel meghirdetett pályázat nyertes pályaművei hangzottak el, a megnyitót Szakonyi Károly, Kossuth-díjas író tartotta. A pályázók az erre az alkalomra kiállított képzőművészeti alkotások, Czóbel Béla 1947-ben készült Hubay-portréja előtt és Hubay Miklós barátja, Ferenczy Béni Aranykor című bronzszobra mellett olvasták fel a közönségnek a pályaműveket.

 Az emlékkonferencia az alábbi program szerint zajlott le (az elhangzott megnyitó és az ismertetett pályaművek az 'elolvasom' szóra kattintva olvashatók el; a konferencián az idő rövidsége miatt több pályamű rövidítve hangzott el, itt a teljes szöveg olvasható):

 A tanácskozást megnyitotta: Szakonyi Károly, Kossuth-díjas író (elolvasom)

 1. szekció

 Elnök: Ács Margit, Kossuth-díjas író, alapítványi kurátor

 Magony Imre, író, a Szabad Színház tagja: Lemondás a katarzisról (Hubay Miklós Római karneválja) (elolvasom)

 Kántor Péter, gimnáziumi tanár: Régi tüzek lüktető parazsa, avagy talán lakható mégis ez a világ? (Hubay Miklós Tüzet viszek című drámájáról)  (elolvasom)

 K. Kovács István, dramaturg, MA (Master of Arts): Ki az anyád? avagy múmia a festett nagybőgőtokban (Hubay Miklós A Szphinx, avagy búcsú a kellékektől című drámájának elemzése és kritikája) (elolvasom)

 Santavecz Anita, PhD hallgató, ELTE ITDI: „Noa-Noa túlteszi magát a [..] mítoszokon is.” (Egy mitologémia kifordítása Hubay Miklós Antipygmailon című alkotásában) (elolvasom)

Pete Miklós,  a DE ÁJK hallgatója: „Werbőczyt hazulról ismerem” (Hubay Miklós és a jog) (elolvasom)

 Szünet

 2. szekció

 Elnök: Németh Attila Gellért, író, alapítványi kurátor

 dr. Győri Orsolya, PhD: Történelmi abszurd vagy következetes értelemkeresési kísérlet? (Hubay Miklós: Hova lett a Rózsa Lelke?) (elolvasom)

Kazsimér Soma, mesterszakos egyetemi hallgató: „Tizenhat lakásba látok be innét” (Hatalmi viszonyok és struktúrák Hubay Miklós C’est la guerre című drámájában, és a szövegből készült operában) (elolvasom)

 Nagy Tamara, PhD hallgató, művészettörténész, MNG Múzeumi Főadattáros: Hubay Miklós két szobrász karaktere (elolvasom)

Nagy Balázs Péter, költő, kritikus: Hubay Miklós Freud-drámáinak morális és társadalmi aspektusai (elolvasom)

Zárszó: Bognár Anna, költő, irodalomtörténész, alapítványi kurátor

 Az előadások között részletek hangzottak el Hubay Miklós naplójegyzeteiből, O. Szabó István, Jászai Mari-díjas színművész előadásában.

 

 

 

************************************************************************************************************

 

Az alábbi linkre kattintva elérhető a "Zsenik iskolája" c. dráma olasz nyelvű előadásából, amelyet 1978-ban a RAI televízió sugárzott,  egy közel negyedórás monológ:


“La scuola dei geni” / A zsenik iskolája

 

 

vissza a kezdő oldalra